Endodoncija

Endodoncija je dio stomatologije koji se bavi terapijom korijena zuba. Obuhvaća odstranjenje pulpe zuba, čišćenje i punjenje korijenskog kanala čime se uklanja bol i izvor infekcije te omogućuje zadržavanje zuba u ustima.

 

U našoj ordinaciji svi endodontski zahvati rade se pod lokalnom anestezijom kojom se osigurava bezbolnost tretmana. Liječenje korijena provodi se ručnim i strojnim instrumentima uz kontrolu radne duljine apex lokatorom.

 

Tehnika strojne obrade korijenskih kanala u kombinaciji s primjenom lasera i piezoelektričnog uređaja i intrakanalnih dezinficijensa omogućuje nam znatno veću redukciju broja bakterija u inficiranim korjenskim kanalima i postizanje željenih rezultata u manjem broju posjeta.

Optička nit lasera uvedena u korijenski kanal omogućuje visoku dekontaminacija do 1100μm unutar stijenke kanala. Bitno je napomenuti da klasična kemijska sredstva prodiru do 100μm, ali se bakterijske kolonije mogu naći i do 700μm – 900μm dubine. Drugim riječima endodonski tretman laserom nudi vrlo visoku razinu dezinfekcije korijenskih kanala.

 

Kada je potrebno izvršiti endodontski tretman na zubu (''izvaditi živac'', pulpu zuba)

Kod zuba na kojima je neposredno proveden stomatološki zahvat ili zuba s velikim plombama, dubokim karijesom, frakturama i traumama može doći do oštećenja zubne pulpe izazvanog iritacijom ili infekcijom. Zubna pulpa na oštećenje može reagirati upalom (pulpitis) ili postepenim odumiranjem (nekroza) koje može proći bez simptoma. Nakon što bakterije uđu u šupljinu zuba šire se kroz korijenske kanale prema vrhu korjena gdje mogu izazvati razvoj apscesa zuba. Nastanak apscesa je praćen oteklinom koja se može proširiti na susjedna područja glave, lica i vrata te gubitkom kosti u području vrha korijena zuba.

Koji znakovi upućuju na to da je potrebno provesti endodontski tretman

Ponekad na potrebu za entodonskom obradom zuba ne upućuju nikakvi znakovi i simptomi, međutim neki od simtoma koji bi vas mogli

  • Jaka zubobolja tijekom žvakanja ili na pritisak

  • Produljena osjetljivost zuba na toplo ili hladno, koja traje i nakon što se podražaj ukloni

  • Spontana intenzivna bol koja se pojačava noću

  • Promjena boje zuba (potamnjeli zub)

  • Oteklina u području zuba

  • Pojava fistule, izbočine u obliku prištića koja se trajno ili u ponavljajućim intervalima pojavljuje na desnima u području korjena zuba

Što se događa tijekom liječenja zuba?

Liječenje zuba je tretman koji se odrađuje tijekom jedne ili više posjeta stomatologu, ovisno o izvoru, stadiju i simptomima upale pulpe.

Prvi korak je izrada rentgenske snimke kojom se provjerava oblik i duljina korijenskih kanala te se utvrđuje eventualno širenje infekcije u područje okolne kosti. Nakon toga slijedi anesteziranje zuba i okolnih tkiva. Iako, u pojedinim slučajevima kada je došlo do odumiranja živca anestezija nije potrebna preferiramo ju dati kako bi se pacijent osjećao opuštenije. Nakon anestezije slijedi postavljanje koferdama, gumene plahtice koja sprječava kontakt zuba sa slinom.

Zatim se odstranjuje karijes i otvara se pulpna šupljina (komora) te se uklanjaju ostaci zubne pulpe. Čišćenje i širenje korijenskih kanala do vrha korijena se nastavlja posebnim ručnim i strojnim iglicama. Tijekom čišćenja i širenja iglicama kanali se cijelo vrijeme ispiriru i dezinficiraju fiziološkom otopinom, natrijevim hipokloritom, EDTA i klorheksidinom. Jednom kad su kanali dobro očišćeni i dezinficirani, pune se i hermetički zatvaraju posebnim materijalima.

Posljednji korak u liječenju zuba je izrada ispuna. S obzirom da su zubi kojima je potrebno liječenje obično opsežno destruirani zubnim karijesom u većini slučajeva izrada obične plombe nije dovoljna nego je zub potrebno rekonstruirati izradom krune, endokrune, nadogradnje i krune ili inlaya.

Koliko je bolan postupak liječenja zuba?

Liječenje zuba je nepravedno na lošem glasu kao izrazito bolan stomatološki tretman, međutim uz adekvatnu primjenu lokalnog anestetika tretman je u potpunosti bezbolan.

Što mogu očekivati nakon liječenja zuba?

Prvih nekoliko dana moguća je osjetljivost zuba na zagriz kao posljedica upale okolnih tkiva, posebno u slučajevima kada je bila prisutna infekcija i bol prije liječenja zuba. Većina pacijenata mogu se vratiti normalnim aktivnostima naposredno nakon tretmana.

Kolika je uspješnost liječenja zuba?

Liječenje zuba je tretman sa izrazito visokom stopom uspješnosti koja prelazi 95%, a velika većina zubi kod kojih je kvalitetno odrađena endodontska obrada ostaju u ustima cijeli život.

Alternative liječenju zuba

S obzirom da je za pacijenta najbolja opcija očuvanje prirodnog zuba u ustima, liječenje zuba je metoda izbora. Jedina alternativa liječenju zuba je ekstrakcija zuba i njegova nadokanada implantatom, mostom ili zubnom protezom kako bi se osigurala žvačna funkcija i onemogućilo pomicanje susjednih zubi. Navedene alternative ne samo da zahtjevaju više vremena za provedbu nego su i značajno skuplje od samog liječenja zuba.