Zubni implantati

Implantologija je grana stomatologije koja se bavi ugradnjom implantata u kost nadomještajući izgubljeni korijen zuba. Procesom osteointegracije zubni implantat, izrađen od biokompatibilnog materijala titana, se čvrsto povezuje s okolnom kosti te omogućuje funkcijsku i estetsku nadoknadu jednog ili više izgubljenih zubi.

U kojim slučajevima se može ugraditi zubni implantat?

Zubni implantat se može ugraditi u slučaju gubitka jednog zuba kako bi se sačuvali susjedni zubi i izbjeglo njihovo brušenje za izradu mosta. U slučaju gubitka više zubi implantati se mogu iskoristiti samostalno ili u kombinaciji sa preostalim zubima kao nosači mosta, te u situacijama potpune bezubosti kada se mogu iskoristiti za fiksaciju zubne proteze ili za izradu fiksnog protetskog rada (cirkularnog mosta).

Prednosti ugradnje zubnih implantata

ESTETIKA - Nadomjesci na implantatima izgledom i funkcijom oponašaju prirodne zube, a s obzirom da se čvrsto vežu za kost predstavljaju fiksni nadomjestak koji traje godinama, a uz odgovarajuću oralnu higijenu i doživotno.

GOVOR - Pretjerano pomične zubne proteze otežavaju izgovor pojedinih glasova, a postoji i opasnost od njihovog ispadanja iz usta prilikom smijanja, kašljanja, itd.

UGODNOST - Zubni implantati omogućuju čvrstu fiksaciju zubnih proteza te na taj način osiguravaju nestanak neugodnog osjećaja stranog tijela prisutnog u ustima.

ŽVAKANJE - Zubne proteze sa svojom pomičnošću odgrizanje i žvakanje hrane mogu učiniti izrazito teškim, dok vam zubni implantati koji funkcioniraju kao prirodni zubi omogućuju da opušteno i bez boli žvačete omiljenu hranu.

SAMOPOUZDANJE - Zubni  implantati vam mogu vratiti izgubljeni osmijeh i pomoći vam da se osjećate bolje i zadovoljnije svojim izgledom.

ORALNO ZDRAVLJE - Zubni implantati ne zahtjevaju brušenje susjednih zuba kao što je slučaj kod izrade mostova, na taj način više vaših zuba ostaje intaktno osiguravajući dugotrajnije oralno zdravlje. Samostalni zubni implantati omogućuju lakši pristup međuzubnim prostorima osiguravajući dobru oralnu higijenu.

DUGOTRAJNOST - Zubni implantati, kad se vežu za kost su vrlo izdržljivi i mogu trajati godinama, uz pravilno održavanje higijene i redovite kontrolne preglede velika većina implantata ostaju čvrsti doživotno.

PRAKTIČNOST - Mobilne zubne proteze su baš to:…mobilne. Implantatima se eliminiraju svakodnevna nepraktična skidanja, čišćenja i stavljanja lijepila na zubne proteze kako bi se održale na mjestu.

Postupak ugradnje zubnih implantata

Prvi korak u procesu ugradnje zubnih implantata je izrada individualnog plana tretmana. Navedeni plan nastaje kordiniranom suradnjom specijalista oralne kirurgije i stomatologa a prilagođen je željama i potrebama pacijenta.

Nakon analize i procijene pacijenta, slijedi operativni zahvat tijekom kojeg se u anestezirano područje kosti na mjestu izgubljenog zuba postavlja implantat. Zahvat je u potpunosti bezbolan i traje 10 do 20 minuta.

Nakon toga zubni implantat se, da bi se osteointegrirao (povezao s kosti), ostavlja u kosti 3 do 6 mjeseci.

Kad se implantat čvrsto vezao za kost pristupa se izradi protetskog nadomjeska. Na implantat se postavi abutment (nadogradnja) koja će nositi budući zub. Da bi se izradio protetski nadomjestak, stomatolog uzima otisak abutmenta i preostalih zubi u čeljusti te se u zubotehničkom laboratoriju izrađuje umjetni keramički zub ili zubi koji oblikom, veličinom i bojom imitiraju vaše prirodne zube.

Uspješnost i trajnost terapije zubnim implantatima

Zubni implantati se u stomatologiji koriste već više od 30 godina. Primjenom novih tehnologija postotak uspješnost njihove osteointegracije se stalno povećava te iznosi preko 97%, a ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta, kvaliteti i količini kosti te održavanju oralne higijene. Trajnost zubnih implantata ovisi o nizu individualni faktora, te prema istraživanjima iznosi od 5 do 20 godina, međutim uz pravilno održavanje oralne higijene i redovite kontrole stomatologa može se očekivati njihovo doživotno trajanje. 

Kome se ne preporučuje ugradnja zubnih implantata?

U većini slučajeva, sve osobe kod kojih je završen rast i razvoj koštanog sustava a dovoljno su zdrave da mogu podnjeti rutinski zahvat vađenja zuba ili slične oralnokirurške zahvate mogu razmišljati o ugradnji zubnih implantata.

Pacijenti bi trebali imati zdrave desni sa dovoljnom količinom kosti, također bi se trebali obvezati na dobro održavanje oralne higijene i redovne posjete stomatologu.

Intenzivni pušači, osobe koje pate od nekontroliranih kroničnih bolesti - kao što su dijabetes ili bolesti srca - ili pacijenti koji su prošli radioterapiju u području glave i vrata trebali bi proći individualnu procjenu i posavjetovati se sa liječnikom.

Zubni implantati se ne mogu ugraditi mladim pacijentima kod kojih nije završen rast i razvoj koštanog sustava.

Lokalne kontraindikacije za ugradnju zubnih implantata su patološke promjene u kostima čeljusti i na oralnoj sluznici, kserostomija i loša oralna higijena.

Opće medicinskim kontraindikacijama za ugradnju zubnih implantata smatraju se loše opće zdravstveno stanje, reumatoidni artritis, Sjögrenov sindrom, bolesti koštanog sustava (npr. osteomalacija, osteoporoza) te metaboličke bolesti.

Juvenilni dijabetes smatra se apsolutnom kontraindikacijom, dok se starački dijabetes smatra relativnom kontraindikacijom za ugradnju zubnih implantata. Pacijentima koji boluju od bolesti srca i krvožilnog sustava preporuča se savjetovanje sa njihovim liječnikom.

Privremenim kontraindikacijama smatra se uzimanje lijekova kao što su kortikosteroidi i imunosupresivi, zatim pušenje, trudnoća (zbog mogućnosti pojave gingivitisa), akutne upalne bolesti,kemoterapija, radioterapija i infekcije.